Stiu ca poate suna aiurea, dar pentru mine chiar e ceva interesant.
Am stabilit performanta de a remarca aceeasi persoana de doua ori la metrou. Evident, exceptand cersetorii de serviciu pe care ii vad in fiecare zi. Asta m-a facut sa ma gandesc: cum de din miile de persoane pe care le vad zilnic in subteran, am remarcat tocmai aceasta persoana. Raspunsul a venit foarte repede dat fiind faptul ca recunoasterea a avut la baza o axioma psihologica: persoana iesea in evidenta cu o calitate, astfel era usor de retinut. Cum povesteste si Cabral: <<daca merg pe strada langa unul mic, unul gras si unul blond atunci
oamenii vor spune era un pitic, un gras, un blond si un negru>>. Asta dovedeste ca o caracteristica ce iese foarte usor in evidenta te face sa memorezi chiar fara sa vrei un eveniment/o persoana. Dar, revenind la persoana din povestea mea, ceea ce m-a facut sa mi-o amintesc este faptul ca era foarte scunda , blonda si cu tenul cutat. Insusiri foarte usor de tinut minte daca le iei ca un tot. Pe mine ma fascineaza faptul ca odata ce ai recunoscut o persoana pe care ai intalnit-o o singura data/ de cateva ori, iti amintesti tot ceea ce ai trait alaturi de ea in cele mai mici detalii. De pilda, eu mi-am amintit ca prima data cand am vazut acest personaj eram in metrou, in capatul dinspre inainte, iar respectiva insotea doi copii care se jucau. E ca si cum, in mintea mea, ziua aceea se rezuma doar la acele clipe petrecute in metrou, ca si cum numai eu si acei 3 oameni eram prinsi intr-o cronosfera.
O intamplare asemanatoare, o alta persoana. Stateam in apartamentul meu din Bucuresti de la etajul 1 privind pe geam. In fata scarii era o fata blonda cu un caine din aia cu limba albastra, Chow-Chow. La cateva zile am trecut pe langa ea pe strada: ea era imbracata la fel ca si prima data cand am vazut-o, isi plimba cainele.
Ceea ce mi se pare mie fascinant nu e faptul ca am recunoscut o persoana, ci sunt procesele, mecanismele psihologice din spatele acestor evenimente. E interesant sa te gandesti la astfel de lucruri. E un fel de meditatie si te ajuta sa intelegi mai bine lumea in care traiesti.